Welke tijd geeft een zonnewijzer aan? 

Een zonnewijzer is niet alleen een prachtig decoratief object voor in de tuin, maar ook een ingenieus instrument dat door onze voorouders is bedacht om de tijd te bepalen op basis van de positie van de zon. Een zeer knappe technologie. Hoewel we tegenwoordig niet meer afhankelijk zijn van zonnewijzers, blijft het bijzonder om zo'n oud en symbolisch instrument in onze tuinen te hebben. Maar welke tijd geeft een zonnewijzer nu precies aan? En hoe zit het met de zomer - en wintertijd? Daarop geven we antwoord in dit blog.
 

Zonnewijzers en zonnetijd

De tijd die zonnewijzers aangeven, wordt zonnetijd genoemd. Dit is de natuurlijke tijd die gebaseerd is op de stand van de zon. Deze tijd is echter nooit gelijk aan de kloktijd die we dagelijks gebruiken. In Nederland is de officiële tijd gebaseerd op de Midden-Europese Tijd (MET), die de plaatselijke tijd op 15° oosterlengte aangeeft. Ons land ligt echter ongeveer 10° westelijker, waardoor de zon er ongeveer 40 minuten langer over doet om die afstand te overbruggen. Dit betekent dat de tijd op je zonnewijzer vaak ongeveer 40 minuten achterloopt op de kloktijd. En dat is in de winter!
 

Hoe zit het met de zomer- en wintertijd bij gebruik zonnewijzer? 

Er is een verschil in de nauwkeurigheid van een zonnewijzer tussen de zomer en de winter. In de zomer staat de zon namelijk hoger aan de hemel, wat betekent dat de schaduw die de stijl werpt langer en duidelijker is. Dit maakt het gemakkelijker om de tijd nauwkeurig af te lezen.

In de winter daarentegen, staat de zon lager en zijn de dagen korter. De schaduw kan veel korter en minder uitgesproken zijn, vooral tijdens de middaguren. Dit kan leiden tot een iets grotere onnauwkeurigheid bij het aflezen van de tijd. Bovendien verandert de hoek waaronder de zon de aarde bereikt in de verschillende seizoenen, wat invloed heeft op hoe de schaduw zich op de wijzerplaat verplaatst.

In de zomer is het nog ingewikkelder: dan moet je altijd een uur aftrekken van de tijd die de zonnewijzer aangeeft. De klok gaat in de zomer een uur vooruit, waardoor de zonnewijzer in die periode nog verder achter kan lopen. Dit is een belangrijk punt om te onthouden als je de tijd wilt aflezen met een zonnewijzer, vooral tijdens de warmere maanden.
 

Het belang van locatie zonnewijzer

De tijd op een zonnewijzer kan ook variëren, afhankelijk van de locatie waar je je bevindt. De zonnetijd kan, afhankelijk van de plek en de datum, verschillen tussen de 34 en 49 minuten. Een zonnewijzer in Middelburg moet dus anders worden afgesteld dan een zonnewijzer in Stadskanaal. Dit komt doordat de aarde in een elliptische baan om de zon draait, wat leidt tot kleine afwijkingen in de tijdsaanduiding. Houd daar bij de plaatsing dus rekening mee.
 

Zonnewijzers bij Bronzenbeeldenwinkel.nl

Bij ons vindt u een prachtig assortiment zonnewijzers die perfect zijn voor iedere tuin. Van platte bronzen zonnewijzers op een sokkel tot elegante zonnewijzers voor aan de muur, er is voor elk wat wils. Met onze zonnewijzers haalt u een uniek en functioneel kunstwerk in huis dat jarenlang plezier zal bieden.

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel