De geschiedenis en het ontstaan van het huwelijk

De geschiedenis van het huwelijkHet huwelijk is een belangrijke vorm van samenleving in onze maatschappij hierbij worden huwelijkscadeaus geschonken. Een groot deel van de gezinnen in Nederlands worden gevormd via een huwelijk. Toch is het zo dat niet veel mensen weten waar en hoe het huwelijk eigenlijk is ontstaan en wat de geschiedenis is.

Daarnaast is niet ieder huwelijk hetzelfde en zijn er door de jaren heen veel verschillende tradities en gewoonten ontstaan. Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je er meer van weten? Lees dan snel verder over de geschiedenis van het huwelijk.


Hoe is het huwelijk ontstaan?

De eerste en natuurlijk belangrijkste vraag is: Hoe is het huwelijk nu eigenlijk ontstaan?. Het antwoord op deze vraag is misschien niet zo liefdevol als je had gehoopt. Van oudsher was de voornaamste reden om met iemand te trouwen namelijk puur en alleen om economische redenen. Daarom was het ook zeker niet ongewoon dat een vrouw door haar ouders werd uitgehuwd aan een rijkere man.

In het oude Rome was het bijvoorbeeld onmogelijk om te trouwen zonder dat de bruid en bruidegom toestemming hadden van beiden vaders, ongeacht hun leeftijd. Je kunt je dus wel voorstellen dat er in die tijd niet veel liefde te vinden was in het gemiddelde huwelijk. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer zo! Daarom trouwen de meeste mensen in Nederland gewoon omdat ze van elkaar houden.


Partnerkeuze over de jaren

Je kent vast Shakespeares beroemde toneelstuk Romeo en Julia wel. Hier zien we dat het vroeger een groot probleem was als jouw familie het niet eens was met jouw gewenste partner. In het geval van Romeo en Julia was dit omdat de families elkaar telkens in de haren vlogen.

Door de geschiedenis loopt er echter nog een belangrijke regel voor partnerkeuze: een verschil in stand. Vooral in de middeleeuwen werd er erg gelet op het verschil in rijkdom tussen een bruid en bruidegom. Was de familie van de bruid vele malen rijker dan de familie van de bruidegom? Dan was de kans dat deze konden trouwen erg klein. Daarnaast moesten, omdat reizen in die tijd erg lastig was, de bruid en de bruidegom eigenlijk ook nog uit hetzelfde dorp komen. Daarom nam men in die tijd vaak genoegen met een vriendschappelijke relatie tussen de bruid en de bruidegom, in plaats van romantische liefde.


Inbreng van de bruid en bruidegom

Pas in de 17e eeuw kregen de bruid en de bruidegom invloed in hun eigen huwelijk. Zo mochten ze beiden aangeven of ze wilden trouwen met de partner die hun familie had uitgekozen. Was n van de twee partijen het niet eens met de match? Dan ging het huwelijk niet door. Hiermee kregen de huwende partijen eindelijk eigen inspraak op hun huwelijk en kregen vrouwen ook inspraak op hun eigen huwelijk! Sindsdien is het steeds gebruikelijker geworden om zelf een partner te kiezen. Wel zo fijn!


Trouwen om de liefde

Gelukkig zijn we nu op een punt gekomen dat mensen trouwen om wat echt belangrijk is: de liefde. Vanaf ongeveer de 18e eeuw is dit steeds belangrijker geworden. Het begon minder uit te maken of het koppel wel uit dezelfde stand kwam. Daarnaast begonnen mensen steeds vaker een tijdje te daten voordat ze in het huwelijksbootje stapten. Onder andere hierdoor werd trouwen voor de liefde steeds meer gezien als het ideaal. Aan het begin van de 21e eeuw is in Nederland het huwelijk ook mogelijk gemaakt voor homostellen. Dit zijn stellen die zich allebei met hetzelfde geslacht identificeren. Deze verandering van de grondwet zorgde ervoor dat er nog meer mensen voor de liefde konden trouwen.

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2025 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel