Hoe stel ik een zonnewijzer in? Informatie over een zonnewijzer plaatsen en richten in uw tuin

zonnewijzer richten, zonnewijzer instellenVer voordat we afhankelijk werden van moderne apparatuur om de tijdsaanduiding aan te geven, was er door onze voorouders al een methode ontwikkeld om te weten hoe laat het was. Dat deed men door het gebruik van een zonnewijzer.

Hoewel we hier niet meer van afhankelijk zijn, is de zonnewijzer nog altijd zeer populair als tuinbeeld. En dat is goed te verklaren, omdat het een bijzondere uitstraling heeft wat versterkt wordt door de geschiedenis erachter.

Heeft u een zonnewijzer in uw tuin staan? Dan vraagt u zich wellicht af hoe u een zonnewijzer moet richten.
 

De werking van een zonnewijzer

Eerst is het van belang om te weten te komen hoe het eigenlijk werkt. Een zonnewijzer bestaat uit een plaat en een wijzer. Op de plaat staan cijfers aangegeven als Romeinse cijfers. Het maakt gebruik van zonlicht en schaduw. Waar zon schijnt, is ook schaduw te vinden. En die schaduw geeft de tijdsaanduiding aan. Uiteraard verandert de schaduw doorlopend, omdat de aarde immers altijd in beweging is en om de zon draait. Bekijk ook onze pagina: wat is een zonnewijzer
 

Tip: Wanneer u de zonnewijzer in de tuin zet, is het handig dat het op een zo zonnig mogelijke locatie komt te staan voor een optimale werking.
 

Equatoriale of verticale zonnewijzer bepalend bij het richten van de zonnewijzer

We maken onderscheid tussen een equatoriale en een verticale zonnewijzer. Een equatoriale zonnewijzer is een staande zonnewijzer die op een sokkel te plaatsen is. Bij een equatoriale zonnenwijzer moet de punt naar het noorden zijn gericht, net als bij een kompas. De schaduw valt dan precies op het midden van de urenverdeling.

Een verticale zonnewijzer geeft minder vrijheid. Het levert een beperking op qua locatie. Een verticale zonnewijzer aan de muur moet altijd precies naar het zuiden zijn gericht om de wijzer goed te laten werken. Het cijfer 12 vindt u hier onderaan de plaat.
 

Instellen van de tijd bij zonnewijzers

Houd er rekening mee dat de zon zelf natuurlijk geen onderscheid maakt in zomer- of wintertijd. De zon duidt puur het zonne-uur aan. De kloktijd loopt in ons land altijd voor op de zonnetijd, waarbij er verschillen zijn te vinden tussen het oosten en westen van ons land.

Een zonnewijzer in Middelburg moet dus net wat anders afgesteld worden dan een zonnewijzer in Stadskanaal. Dat komt omdat de aarde in een elliptische vorm om de zon heen draait, waardoor er een correctie gemaakt moet worden. De zonnetijd kan afhankelijk van de locatie waar u woont en de datum variëren tussen de +34 en +49  minuten.  

Kijk op dit kaartje hoeveel tijd u bij de zonnetijd op moet tellen om tot de juiste kloktijd te komen. 
 

Concreet voorbeeld zonnewijzer instellen

Een voorbeeld: Stel u woont in Hoogeveen (Drenthe) en het is vandaag 28 juni. Dat betekent dat de zomertijd geldt. Als we naar dit kaartje kijken, dan is af te lezen dat de kloktijd 37 minuten voorloopt op de zonnetijd. En daar moet u dan nog een uur bij optellen, vanwege de zomertijd. Het daadwerkelijke verschil is dus 1 uur en 37 minuten. Als het 14:00 uur is in kloktijd, dan betekent het dat de zonnewijzer ongeveer 12:23 uur aan moet wijzen. U kunt een zonnewijzer niet op de minuut af instellen omdat op een zonnewijzer alleen uren worden aangegeven en geen minuten. Toch kunt u op een zonnewijzer redelijk goed zien hoe laat het is.

 

Terug naar zonnewijzers

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2025 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel